Ymere verzint huurder om galerie Schijnheilig te ontruimen. #2

Projectinformatie Gebouw Gibraltar

Persbericht: Ymere verzint huurder om galerie Schijnheilig te ontruimen.
Amsterdam, 1 maart 2008

Ymere heeft de trukendoos geopend om zich zo snel mogelijk te verlossen van kraakgalerie Schijnheilig en 9 woningzoekende jongeren. Vier jaar lang waren de gigantische woon- werkpanden aan het Jollemanhof onverhuurbaar. In vier weken tijd vond Ymere opeens 3 huurders, stelt zij tegenover politie en justitie. Een kraak doet wonderen!
Intussen is gebleken dat twee van de panden nog gewoon te huur staat. De krakers vragen Cohen niet te ontruimen voor een nepcontract.

Vier weken geleden heeft een groepje jongeren en studenten de langdurig leegstaande panden van Ymere aan het Jollemanhof gekraakt. De drie gekraakte ruimtes waren niet structureel verhuurd te krijgen omdat de woningbouwcoöperatie 4000 euro kale huur per maand vraagt. Een huurpoging op Jollemanhof 22 mondde na 2 maanden uit in het vertrek van de ontevreden gebruiker. Deze ruimte is door de krakers ter beschikking gesteld aan galerie Schijnheilig die er culturele avonden en middagen organiseert.

Vier weken na de kraak, beweert Ymere opeens huurders te hebben gevonden voor alle drie de ruimtes en is in overleg met justitie om de ruimtes te laten ontruimen. Ymere wilde de namen van de huurders niet bekend maken aan de krakers.
Vandaag heeft een onverwachte helper Schijnheilig echter een e-mail gestuurd met informatie die aantoont dat de ruimtes nog steeds niet verhuurd zijn zoals Ymere beweert. Op de website van Fris Makelaars is te zien dat de ruimtes nog steeds worden aangeboden. Ook telefonisch bevestigt Fris Makelaars op 29 februari dat een van de drie ruimtes aan het Jollemanhof nog steeds te huur is. De opname van het telefoongesprek is na te luisteren op http://schijnheilig.org De gestuurde project informatie van 29 februari duid aan dat er nog twee van de drie gekraakte appartementen te huur staan (ook te downloaden op http://schijnheilig.org).

Schijnheilig heeft eind 2007 het pand aan het Koningsplein 1 verlaten opdat een slapende B.V. met 0 werknemers de gehele 700 m2 zou gaan huren vanaf januari. Toch kwam er anti-kraak in het pand: het verhuurcontract bleek niets anders te zijn dan een makkelijke truc om te ontruimen.
Nu dreigt wederom hetzelfde te gebeuren. Met valse huurcontracten probeert Ymere de krakers te laten ontruimen door de sterke arm. Op het Koningsplein probeerde Schijnheilig dit zelfde punt tevergeefs aan te kaarten bij de gemeente. Deze opname toont aan dat Ymere minimaal 1 huurcontract heeft vervalst. Door deze blunder wordt duidelijk hoe makkelijk het is voor een eigenaar om justitie en gemeente op het verkeerde been te zetten.
Het beleid van de gemeente om “niet te ontruimen voor leegstand” wordt op deze manier “ontruimen voor lege beloftes”. Het valt zeer te betreuren dat een bloeiende galerie die door geëngageerde jongeren gerund wordt, keer op keer om zeep geholpen wordt.

Bewoners en Schijnheilig zijn niet van plan de ruimtes voor lucht te gaan verlaten en zal komende weken gewoon doorgaan met het organiseren van schilderlessen voor kinderen, filmavonden, dichtworkshops en een volkskeuken met het thema “klassieke groenten”.
Zowel de bewoners als de galerie verzoeken burgemeester Cohen zijn beleid “niet te ontruimen voor leegstand” serieus te nemen en zich niet te laten foppen door Ymere. Woningbouwcorporaties moeten zich nú inzetten voor een leefbare, kleurrijke en betaalbare stad en niet op Amsterdam gaan zitten als een pot met goud.