05/07 | Schijnheilig LiveClash against Eviction – 06:00

Dutch Below

Dear supporters of Schijnheilig!

Help us this upcoming Tuesday (July 5) from about 5:30am in the morning (possibly earlier) to make a spectacular statement against an empty city and for free spaces – for places where not money but creativity counts! On this morning, Schijnheilig at the Passeerdersgracht is supposed to get evicted. Again, we want to show to everyone what Schijnheilig is and what will be forcefully removed from the city of Amsterdam. This is gonna happen through non-violent and creative resistance, by jumping, by poetry, through dancing and screaming. After the cuts of governmental support for culture, free spaces have become the next target.

 

The curtain is falling for Schijnheilig at the Passeerdersgracht – despite months of negotiations with city authorities, despite the strong and wide support for Schijnheilig and despite the fact that there are simply no long-term, substantial plans for the building.

 

The building at the Passeerdergracht will be handed over empty. There is nobody interested in buying it, nor are there any plans for its future use. No need to say that we are angry and that we will fight until the last moment to wake him up.

 

But, if the eviction remains unavoidable, we will form a committee with all our supporters to welcome those enforcing the actual eviction. This means: gathering in the street in front of the building with a stage & breakfast, making the Passeerdersgracht for the last time a place of joyful, yet nonetheless strong and honest opposition. A statement for something beautiful – a different form of society.

 

Come and join us in this expression of freedom, talk about it and invite others! Everyone is – as always – welcome to go up on stage and make their voice heard.

 

The manifestation starts at 5.30am in the morning. Try to be there early, as we expect the eviction to take place around dawn. The manifestation will continue until the riot police have come to their senses. It is possible to sleep over at Schijnheilig on Monday night. Throughout the entire weekend, from Saturday till Monday night, there will be a diverse program happening at Schijnheilig, including further information regarding the eviction.

 

Please follow our website for more information and updates:

 

http://schijnheilig.org

 

Let’s keep on fighting, against neglected spaces and against speculation!

 

With militant greetings,
Schijnheilig

 

Aan alle sympathisanten van Schijnheilig,

 

Help ons dinsdagochtend vroeg met een spectaculair statement tegen een lege stad en voor vrije ruimte, voor plekken waar niet het geld, maar de creativiteit het voor het zeggen heeft. Op dat moment zal Schijnheilig aan de Passeerdersgracht namelijk worden ontruimd. Wij willen op straat aan iedereen laten zien wat daarmee verloren gaat, en zullen dat doen op welbekende manier: door een ludieke stem te verheffen: te springen, te dichten, te dansen en te schreeuwen. Want naast de gesubsidieerde kunsten, gaan nu ook de vrije ruimtes voor de bijl.

 

Ondanks maandenlange pogingen om tot een gebruiksovereenkomst te komen, ondanks de enorme en brede steun die schijnheilig geniet, en ondanks het feit dat de eigenaar geen enkel plan heeft met het pand, laat de burgemeester ons toch ontruimen. Dit mag niet gebeuren!

Daarom zullen wij samen met ons publiek een ontvangstcomité bieden aan de ontruimers. We toveren de Passeerdersgracht buiten om tot een grote ‘Schijnheilig LiveClash’, waar iedereen zoals altijd welkom is om het podium te beklimmen. We zullen met vrolijke, maar daardoor niet minder ferme weerbaarheid, een aanzet geven tot iets heel moois: een ander soort samenleving.

Maandag nacht is iedereen al welkom op het pyjamafeestje van Schijnheilig om zich voor te bereiden en in de stemming te komen. We verwachten dat de ME dinsdagochtend rond 06.00 zal arriveren. De manifestatie zal doorlopen tot het moment waarop de ME tot inkeer is gekomen. De komende dagen is er een actieweekend met info over de ontruiming, workshops, acties, feest en een grote demonstratie, die zondagmiddag om 17.00 plaats vindt op de Dam. Zie voor verdere informatie over de actiedagen schijnheilig.org en http://krakendraaitdoor.wordpress.com.

Wij blijven vechten tegen de “Vereberharding”, tegen de leegte en tegen speculatie! Kom deelnemen aan onze uitbarsting van vrijheid!

 

Met strijdbare groet,